Co oferujemy?

Chociaż nasze tereny są ekologicznie czyste i bardzo piękne. Nie mamy tutaj wiele upraw wielko-hektarowych, które pozwalałyby na miody czysto gatunkowe. Różnorodność upraw rolniczych w sąsiednich gospodarstwach, czy też pobliskie sady owocowe mają znaczący wpływ na rodzaj otrzymanego miodu. Z pszczelich pożytków najwięcej uprawia się rzepaku. Z kolei drzewostany takie jak lipa czy akacja, są w naszym terenie mocno uzależnione od kaprysów Matki Natury. Więc na ogół zawsze będzie domieszka pożytków, które pracowite pszczoły znajdą na pobliskim terenie. Nasze miody są głównie kwiatowe oraz mieszane. Rzadziej zdarza się spadź iglasta i liściasta.

Miód wielokwiatowy

Nazywany przez niektórych królem wśród miodów. Charakteryzuje się wyjątkowym i niepowtarzalnym smakiem. Miód wielokwiatowy, jak i inne miody, to doskonałe źródło łatwo przyswajalnej energii.

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy to jeden z najpopularniejszych miodów w Polsce, a zawdzięcza to temu, że roślina, z jakiej miód rzepakowy pochodzi, to nasz flagowy, polski surowiec rolniczy.

Miód spadziowy liściasty

Miód spadziowy z drzew liściastych pomaga w regulacji przemiany materii, reguluje pracę serca, rozszerza naczynia wieńcowe, obniża ciśnienie, polepsza krążenie, a także poprawia pracę nerek.

Miód spadziowy iglasty

Miód spadziowy iglasty posiada właściwości lecznicze takie jak działanie przeciwzapalne, wykrztuśne i łagodzące uporczywy kaszel, dzięki czemu jest często stosowany w przeziębieniach.

Miód lipowy

Miód lipowy jest uznawany za jeden z najlepszych miodów pod względem smaku oraz właściwości leczniczych. Jego spożywanie szczególnie jest zalecane przy przeziębieniach oraz przy leczeniu dolegliwości dróg oddechowych. Zalecany jest także w okresach jesienno-zimowych.

Miód nawłociowy

Ten rodzaj miodu bywa rzadko spotykany, głownie z racji, że nawłoć zwana również mimozą kwitnie na naszym Podkarpaciu od sierpnia nawet do zimy, a pszczelarze dbający o swoje pszczele rodziny na ogół pozostawiają ten ‘nektar życia’ pszczołom na przetrwanie okresu zimowego.

„Paście się pszczółki po rozkosznej łące,
Póki wam służą dni lata gorące,
Wasz brzęk rozkoszny nikogo nie nudzi
Lepiej być z wami, niźli pośród ludzi.”
                                   
                                          Ignacy Krasicki

Miód wielokwiatowy

Nazywany przez niektórych królem wśród miodów. Charakteryzuje się wyjątkowym i niepowtarzalnym smakiem. Miód wielokwiatowy, jak i inne miody, to doskonałe źródło łatwo przyswajalnej energii. Jest to produkt idealny dla rekonwalescentów, dla dzieci, osób z chorobami układu pokarmowego, a także sportowców potrzebujących szybkiej i łatwo dostępnej dla ciała energii. To wszystko za sprawą dobrego stosunku węglowodanów, jaki charakteryzuje miody. Miód wielokwiatowy wiosenny sprawdzi się lepiej w celach wyżej wymienionych, aniżeli miód wielokwiatowy ciemny, produkowany latem. Ten drugi ma natomiast większą skuteczność antybakteryjną, ponieważ jest bogatszy w składniki o takim działaniu. Spożywanie miodu wielokwiatowego pozytywnie wpływa także na pracę naszego serca – polepsza krążenie krwi i obniża ciśnienie. Zawarta w miodzie łatwo przyswajalna glukoza doskonale odżywia serce – „główną pompę naszego organizmu” i zapobiega chorobom układu krążenia: chorobie wieńcowej i miażdżycy. Miody wielokwiatowe przechowujemy w ciemnym, suchym miejscu, np. w kuchennej szafce. Warto pamiętać, że jeśli wystawimy miód na długie działanie światła, to może on stopniowo tracić swoje korzystne właściwości

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy to jeden z najpopularniejszych miodów w Polsce, a zawdzięcza to temu, że roślina, z jakiej miód rzepakowy pochodzi, to nasz flagowy, polski surowiec rolniczy. Łagodzi on kaszel i wspiera układ odpornościowy. Ma jednak niskie właściwości antybiotyczne, dlatego najczęściej wykorzystywany jest przy przeziębieniach. Miód rzepakowy pomaga w walce ze zgagą, wzdęciami, wrzodami żołądka, a także przyspiesza gojenie się ran wrzodowych i nadżerek. Właściwości zdrowotne miodu rzepakowego ściśle łączą się z jego zastosowaniem. Zaleca się go:
– rekonwalescentom, osobom osłabionym, wymagającym dostarczenia dużej ilości łatwej do przyswojenia energii dla regeneracji organizmu,
– sportowcom potrzebującym szybkiego i łatwego źródła energii zarówno w trakcie, jak i po wysiłku,
– osobom chorującym na dolegliwości związane z układem trawiennym – miód jest bowiem lekkostrawny i miód rzepakowy na wątrobę czy żołądek może mieć bardzo korzystne, regenerujące, osłaniające działanie,
– profilaktycznie osobom chcącym chronić się przed przeziębieniem i grypą – miód i zawarta w nim witamina C mogą redukować nie tyle zachorowalność na przeziębienie, ale mogą wpływać na skrócenie czasu chorowania.
Sposób i zasady przechowywania miodu rzepakowego, zalecany przez podręczniki:- temperatura najlepiej 8-10 do 20 stopni Celsjusza – powyżej tej temperatury miód może stawać się ciemniejszy wskutek zachodzenia w nim pewnych zmian biochemicznych, natomiast przy większym nagrzaniu (np. w nasłonecznionym miejscu) szybko może tracić właściwości prozdrowotne. Ponadto temperatura wpływa na krystalizowanie miodu – najchętniej przebiega ona przy 17-18 stopniach, a z kolei przy 25-30 stopniach miód staje się płynny;
– zaciemnione miejsce – zarówno temperatura jak i samo światło wpływają negatywnie na zachowanie korzystnych właściwości miodu;
– szczelne, najlepiej szklane opakowanie – by nie dostały się do niego zalążki bakterii i innych mikroorganizmów, a także by miód nie chłonął obcych zapachów – a ma do tego duże predyspozycje;
– warto przechowywać miód w lodówce – ona spełnia wszystkie wymagania związane z bezpiecznym przechowywaniem tego pszczelego przysmaku.

Miód spadziowy liściasty

Miód spadziowy z drzew liściastych pomaga w regulacji przemiany materii, reguluje pracę serca, rozszerza naczynia wieńcowe, obniża ciśnienie, polepsza krążenie, a także poprawia pracę nerek. Miód ten ma właściwości, które przyspieszają gojenie ran, oparzeń i odmrożeń. Zmniejsza napięcie nerwowe i działa uspokajająco. Spadziowy miód zawiera aż dziewięciokrotnie więcej biopierwiastków niż miody nektarowe. Występują one w dodatku w bardzo łatwo przyswajalnych postaciach, takich jak sód, fosfor, wapń, mangan i magnez. Jako jedyny ze wszystkich miodów zawiera on także srebro, cynę, molibden i wanad. W jego składzie znajduje się również nawet dwukrotnie więcej glukozy niż fruktozy. Miody spadziowe w zestawieniu z nektarowymi mają dwukrotnie więcej aminokwasów, białek i enzymów, występują w nich również niewielkie ilości witamin A, C, PP, K, B2 i B6. Miód spadziowy jodłowy zawiera również gwajakol, dzięki któremu posiada on właściwości przeciwbakteryjne i wykrztuśne. Sposób przechowywania tego rodzaju miodu to umieszczenie w pomieszczeniu o niewysokiej temperaturze, do którego nie dociera światło słoneczne. W temperaturze powyżej 20 stopni Celsjusza obniżają się bowiem właściwości prozdrowotne miodu. Doskonale do przechowywania nadają się lodówki, jednak trzeba koniecznie pamiętać o szczelnym zamknięciu, ponieważ produkt ten bardzo łatwo chłonie inne zapachy.

Miód spadziowy iglasty

Miód spadziowy iglasty posiada właściwości lecznicze takie jak działanie przeciwzapalne, wykrztuśne i łagodzące uporczywy kaszel, dzięki czemu jest bardzo często stosowany w przeziębieniach, ale też w poważniejszych chorobach, np. zapaleniu płuc. Dodatkowo pozwala on uzyskać ukojenie w stanach niepokoju czy bezsenności, doskonale wzmacnia odporność i posiada właściwości odtruwające, przez co poleca się go osobom pracującym w warunkach szkodliwych dla zdrowia oraz po kuracjach antybiotykowych. Spadziowy miód zawiera aż dziewięciokrotnie więcej biopierwiastków niż miody nektarowe. Występują one w dodatku w bardzo łatwo przyswajalnych postaciach, takich jak sód, fosfor, wapń, mangan i magnez. Jako jedyny ze wszystkich miodów zawiera on także srebro, cynę, molibden i wanad. W jego składzie znajduje się również nawet dwukrotnie więcej glukozy niż fruktozy. Miody spadziowe w zestawieniu z nektarowymi mają dwukrotnie więcej aminokwasów, białek i enzymów, występują w nich również niewielkie ilości witamin A, C, PP, K, B2 i B6. Miód spadziowy jodłowy zawiera również gwajakol, dzięki któremu posiada on właściwości przeciwbakteryjne i wykrztuśne. Sposób przechowywania tego rodzaju miodu to umieszczenie w pomieszczeniu o niewysokiej temperaturze, do którego nie dociera światło słoneczne. W temperaturze powyżej 20 stopni Celsjusza obniżają się bowiem właściwości prozdrowotne miodu. Doskonale do przechowywania nadają się lodówki, jednak trzeba koniecznie pamiętać o szczelnym zamknięciu, ponieważ produkt ten bardzo łatwo chłonie inne zapachy.

Miód lipowy

Miód lipowy jest uznawany za jeden z najlepszych miodów pod względem smaku oraz właściwości leczniczych. Jego spożywanie szczególnie jest zalecane przy przeziębieniach oraz przy leczeniu dolegliwości dróg oddechowych. Zalecany jest także w okresach jesienno-zimowych dla wspomagania naszej odporności. Jak wiadomo, kwiaty lipy zawierają wiele dobroczynnych związków, które potem znajdujemy w miodzie lipowym, takie jak garbniki, kwasy organiczne, flawonoidy oraz pektyny.

Spośród wielu właściwości miodu lipowego można wyróżnić:

  • działanie przeciwbakteryjne, wykrztuśne, przeciwgorączkowe oraz napotne,
  • działa łagodząco na stres i bezsenność,
  • oddziałuje przeciwzapalnie,
  • działa nawet regulująco na ciśnienie tętnicze

Swoistą ciekawostką jest to, że lipa to drzewo uważane przez niegdysiejszych Słowian za święte, i być może właśnie dlatego miód lipowy jest jednym z najbardziej popularnych gatunków miodu w Polsce.

Nie przechowywać w temperaturze powyżej 20 stopni. Najlepiej jak każdy inny miód w suchym, ciemnym miejscu, nie narażonym na wilgoć i promienie słoneczne.

Miód nawłociowy

Miód spadziowy iglasty posiada właściwości lecznicze takie jak działanie przeciwzapalne, wykrztuśne i łagodzące uporczywy kaszel, dzięki czemu jest bardzo często stosowany w przeziębieniach, ale też w poważniejszych chorobach, np. zapaleniu płuc. Dodatkowo pozwala on uzyskać ukojenie w stanach niepokoju czy bezsenności, doskonale wzmacnia odporność i posiada właściwości odtruwające, przez co poleca się go osobom pracującym w warunkach szkodliwych dla zdrowia oraz po kuracjach antybiotykowych. Spadziowy miód zawiera aż dziewięciokrotnie więcej biopierwiastków niż miody nektarowe. Występują one w dodatku w bardzo łatwo przyswajalnych postaciach, takich jak sód, fosfor, wapń, mangan i magnez. Jako jedyny ze wszystkich miodów zawiera on także srebro, cynę, molibden i wanad. W jego składzie znajduje się również nawet dwukrotnie więcej glukozy niż fruktozy. Miody spadziowe w zestawieniu z nektarowymi mają dwukrotnie więcej aminokwasów, białek i enzymów, występują w nich również niewielkie ilości witamin A, C, PP, K, B2 i B6. Miód spadziowy jodłowy zawiera również gwajakol, dzięki któremu posiada on właściwości przeciwbakteryjne i wykrztuśne. Sposób przechowywania tego rodzaju miodu to umieszczenie w pomieszczeniu o niewysokiej temperaturze, do którego nie dociera światło słoneczne. W temperaturze powyżej 20 stopni Celsjusza obniżają się bowiem właściwości prozdrowotne miodu. Doskonale do przechowywania nadają się lodówki, jednak trzeba koniecznie pamiętać o szczelnym zamknięciu, ponieważ produkt ten bardzo łatwo chłonie inne zapachy.

Zapraszamy do kontaktu!

Jak zakupić?

W związku z dużą popularnością naszych miodów w sprawie zakupu i dostępności produktów prosimy o wcześniejszy kontakt telefoniczny bądź emailowy.

Nasza lokalizacja

Zarzecze 32, 38-220 Dębowiec